Energie verdwijnt nooit!

Wist je dat energie nooit verloren gaat? Het verandert alleen van vorm. Dit heet de wet van behoud van energie. Stel je voor: als je een lamp aandoet, verandert elektrische energie in licht- en warmte-energie. Of denk aan een achtbaan; de energie van de omhooggetrokken karretjes verandert in snelheid (kinetische energie) als ze naar beneden razen. Energie is er dus altijd, het ziet er alleen steeds anders uit!

Zon: De ultieme energiebron

De zon is de grootste energiebron die we kennen. Zonder de zon zouden planten niet kunnen groeien, zou het water niet verdampen om wolken te vormen en zouden we geen leven op aarde hebben. Zonnepanelen werken door zonlicht om te zetten in elektriciteit en dat wordt steeds populairder. Het coole is dat de zon genoeg energie naar de aarde stuurt om in één uur de hele wereld een jaar van stroom te voorzien! Maar... we gebruiken er nu nog maar een klein deel van. Hier valt nog veel te winnen.

Je eigen energiebron

Wist je dat je lichaam ook energie opwekt? Dit noemen we chemische energie. Elke keer dat je beweegt, nadenkt of zelfs ademt, verbrand je energie die je uit eten haalt. Sporten of dansen? Dan verbruik je nog meer energie. Je lichaam haalt deze energie uit calorieën. Dat is de reden dat eten zo belangrijk is; zonder energie zouden je spieren en hersenen niet goed kunnen werken.

Windmolens zijn heel slim

Windmolens zijn niet zomaar grote draaiende dingen in het landschap. Ze werken door windenergie om te zetten in elektriciteit. De bladen van de molen vangen de wind en beginnen te draaien. Deze beweging wordt omgezet in elektrische energie die we kunnen gebruiken om onze huizen van stroom te voorzien. Het beste van windmolens? Ze gebruiken een hernieuwbare energiebron – dat betekent dat de energie niet opraakt, omdat de wind altijd blijft waaien!

Elektriciteit reist supersnel

Heb je je ooit afgevraagd hoe snel elektriciteit door de kabels in je huis gaat? Het is razendsnel! Elektriciteit reist bijna met de snelheid van het licht, dat is ongeveer 300.000 kilometer per seconde. Stel je voor dat je in één seconde zeven keer de aarde rond kan reizen. Zo snel gaat de elektriciteit die je apparaten van stroom voorziet.

Waterkracht

Naast wind en zon, gebruiken we ook water om energie op te wekken. Dit heet waterkracht. Bij grote dammen, zoals de Hoover Dam in Amerika, valt water van grote hoogte naar beneden. Deze kracht van vallend water drijft enorme turbines aan die elektriciteit opwekken. Waterkrachtcentrales kunnen gigantische hoeveelheden energie produceren zonder schadelijke gassen uit te stoten, waardoor het een van de schoonste vormen van energie is.

Energie in de toekomst

We gebruiken steeds meer hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind en water om onze wereld van stroom te voorzien. Wetenschappers zijn druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe manieren om energie nog efficiënter en schoner te maken. Denk bijvoorbeeld aan batterijen die energie langer kunnen opslaan, of auto’s die rijden op waterstof!

Energie is overal om ons heen en zonder dat zouden we niets kunnen doen. Of het nu van de zon, wind of zelfs je lichaam komt, energie maakt alles mogelijk. Door meer hernieuwbare energiebronnen te gebruiken, kunnen we onze wereld een stuk duurzamer maken. Dus, wie weet ben jij straks wel degene die een briljant idee heeft om nóg beter met energie om te gaan!

Terug