Kunstproject van formaat

Naast het zoeken naar antwoorden op de eerder gestelde vragen, is het hoofddoel van Goldsmiths om van dit project een indrukwekkend kunstwerk te maken. Alle uitgeprinte A4'tjes zullen uiteindelijk worden uitgestald in een loods in Mexico. De vraag is of deze loods, met een oppervlakte van 500 vierkante meter en een hoogte van 6 meter, groot genoeg is om het project volledig tot zijn recht te laten komen. Desondanks biedt deze ruimte Goldsmiths de mogelijkheid om zijn visie op een unieke manier te presenteren. Het idee achter dit project heeft inmiddels veel mensen enthousiast gemaakt en anderen geïnspireerd om vergelijkbare initiatieven te ontplooien, zoals het voorlezen van het complete internet. Voor meer voorbeelden en inspiratie kun je terecht op Goldsmiths’ Tumblr-pagina. Bovendien heeft hij beloofd dat al het papier na afloop van het project op een verantwoordelijke manier zal worden gerecycled, wat een belangrijke overweging is gezien de milieu-impact van het gebruik van zoveel papier.

Extra leestip Speeltech: waarom geeft een bliksemstraal geen stroom?

Wat kost zo’n grapje eigenlijk?

Naast de filosofische en artistieke aspecten van dit verhaal, komen er ook snel vragen naar voren over de ecologische belasting van het project. Hoewel het papier uiteindelijk gerecycled zal worden, kost dat ook energie en middelen. De website Tech Hive heeft berekend wat de totale kosten van dit omvangrijke project zullen zijn. Het gaat om maar liefst 4,6 miljard pagina's papier, wat overeenkomt met bijna 30.000 kubieke meter aan papier. Voor deze enorme hoeveelheid zou ongeveer 140 hectare bos moeten worden opgeofferd, wat gelijkstaat aan het kappen van 57.600 bomen.

Als je deze hoeveelheid papier zou willen kopen, heb je maar liefst 9,2 miljoen pakken normaal printpapier nodig. Een gemiddeld pak printpapier kost ongeveer € 4,50, wat zou neerkomen op een totale kostenpost van ongeveer 41,4 miljoen euro, enkel voor het papier. Daar komen bovendien de kosten voor inkt, printers en energie nog bij, wat de uiteindelijke prijs nog verder opdrijft.

Dus, om de vraag aan het begin van dit artikel te beantwoorden: ja, het is mogelijk om dit project uit te voeren, maar het is zeker niet verstandig of economisch haalbaar. Het roept belangrijke vragen op over duurzaamheid en de impact van kunstprojecten op het milieu, en dat is een discussie die zeker verder moet worden gevoerd.

Terug