Wat heb je nodig?

Om je eigen telefoon te maken, heb je maar een paar simpele materialen nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt:

  • Twee plastic of papieren bekers (of lege blikjes)
  • Een lang stuk draad of touw (ongeveer 3-5 meter)
  • Een schaar of prikker
  • Tape (optioneel)

Stap-voor-stap uitleg

  1. Bereid de bekers voor: neem de twee plastic of papieren bekers (of lege blikjes) die je gaat gebruiken. Prik voorzichtig een klein gaatje in de bodem van elke beker. Dit wordt het punt waar je de draad doorheen gaat steken.
  2. Bevestig de draad: neem een lang stuk draad of stevig touw (3 tot 5 meter werkt het best). Steek het ene uiteinde van de draad door het gaatje in de bodem van een van de bekers. Maak een knoop in het uiteinde van de draad, zodat deze niet door het gaatje terug kan schieten. Herhaal dit proces met de andere beker aan het andere uiteinde van de draad. Zorg ervoor dat de draad strak gespannen is tussen de twee bekers.
  3. Zorg voor Stevigheid: als de knopen in de bekers niet stevig genoeg lijken of door het gaatje kunnen glippen, kun je ze extra vastzetten met een stukje tape aan de binnenkant van de bekers. Dit zorgt ervoor dat de draad goed op zijn plek blijft.
  4. Test je Telefoon: nu komt het leuke deel! Vraag iemand om aan de andere kant van de draad te gaan staan met de tweede beker. Span de draad strak tussen jullie, zonder dat het ergens tegenaan komt. Jij praat in een van de bekers, terwijl de andere persoon luistert door de andere beker.
  5. Hoe werkt het?: je hebt nu een simpele telefoon gemaakt die geluid overbrengt via de draad! Als je in de beker praat, trillen de geluidsgolven door de beker en verplaatsen zich langs de strakgespannen draad naar de andere beker, waar ze weer omgezet word en in geluid. Dit werkt het beste als de draad volledig strak is zonder knikken of obstakels ertussen.

Tip! Kijk ook eens naar hoe je zelf een camera kunt maken.

Wat heb je geleerd?

Dit eenvoudige project is een geweldige manier om te begrijpen hoe geluidsgolven werken en hoe ze door verschillende materialen kunnen reizen. Het toont ook aan hoe vroegere telefoons werkten met geluidsoverdracht via een directe verbinding, vergelijkbaar met de klassieke bliktelefoons.

Wil je dit project nog verder uitbreiden? Probeer te experimenteren met verschillende soorten touw, draad of zelfs lengtes om te zien welke het beste werkt. Je kunt ook proberen om meer dan twee bekers met elkaar te verbinden om een soort telefoonnetwerk te maken!

Veel plezier met je zelfgemaakte telefoon!

Terug