Wat heb je nodig?

Voor dit creatieve project heb je de volgende materialen nodig:

  • Plastic folie: dit kan huishoudfolie of een doorzichtig plastic zakje zijn.
  • Een stuk karton: zorg ervoor dat het stevig genoeg is om als basis te dienen.
  • Een schaar: voor het knippen van het karton en de folie.
  • Een rietje: dit zal helpen bij het aanbrengen van het water.
  • Plakband: om de folie op het karton te bevestigen.
  • Een glas water: dit zal dienen als de lens voor je vergrootglas.

Stappenplan

  1. Bereid het karton voor: begin met het nemen van een stuk karton. Knip hieruit een rond gat van ongeveer 10 centimeter in diameter. Dit wordt de basis van je vergrootglas.
  2. Bevestig de plastic folie: neem een stuk plastic folie en leg dit over het gat in het karton. Zorg ervoor dat het plastic goed gespannen is en niet rimpelt. Gebruik plakband om de folie stevig vast te zetten aan de achterkant van het karton. Dit vormt de lens van je vergrootglas.
  3. Plaats het vergrootglas: leg het karton met de plastic folie bovenop de tekst of het voorwerp dat je wilt bekijken. Zorg ervoor dat het goed gepositioneerd is zodat je de letters of details kunt zien.
  4. Bereid het rietje voor: Neem het rietje en stop het in een glas water. Houd met je duim het uiteinde van het rietje dicht om te voorkomen dat het water eruit stroomt. Dit creëert een kleine waterreservoir die je helpt bij het vergroten van de tekst.
  5. Breng het water aan: Verwijder voorzichtig je duim van het rietje en druppel een kleine hoeveelheid water op de plastic folie. Zorg ervoor dat het water gelijkmatig over de folie wordt verdeeld, maar gebruik niet te veel, zodat het niet overstroomt.
  6. Vergroting: Kijk nu door het vergrootglas. De druppel water op het plastic folie fungeert als een lens, waardoor de letters en details groter lijken. Je zult merken dat je eindelijk kunt lezen wat je eerder niet kon zien!

Extra leestip Speeltech: maak je eigen kompas.

Tips

  • Experimenteer met de hoek: je kunt de hoek waarin je het vergrootglas houdt, aanpassen om de vergroting te optimaliseren.
  • Probeer verschillende voorwerpen: naast tekst kun je ook andere kleine voorwerpen bekijken, zoals insecten of kleine details op objecten.

Met deze eenvoudige stappen heb je een handig en effectief vergrootglas gemaakt! Dit project is niet alleen leuk, maar ook een geweldige manier om meer te leren over optica en hoe lenzen werken. Veel plezier met het verkennen van de wereld om je heen!

Terug