Wat heb je nodig?

Voordat we beginnen, zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

  • Aluminiumfolie: Dit vormt de behuizing van je raket en is licht van gewicht.
  • Schaar: Om het aluminiumfolie in de juiste vorm te knippen.
  • Lucifer: Dit fungeert als de ontsteker voor je mini-raket.
  • Paperclip: Dit kan helpen om verschillende onderdelen van je raket bij elkaar te houden.
  • Plakband: Voor extra stevigheid en om onderdelen aan elkaar te bevestigen.

Zorg ervoor dat je deze materialen verzamelt voordat je begint met het bouwen van je raket!

Hoe maak je het?

  1. Knip het aluminiumfolie: begin met een stuk aluminiumfolie van ongeveer 30 x 30 cm. Dit is groot genoeg om een goede raketstructuur te creëren.
  2. Vorm de raket: vouw het aluminiumfolie voorzichtig tot een kegelvorm, wat de bovenkant van je raket zal worden. Zorg ervoor dat de basis van de kegel breed genoeg is om stevig op de ondergrond te staan.
  3. Maak de basis: knip een klein vierkant uit een nieuw stuk aluminiumfolie (ongeveer 10 x 10 cm) en vouw dit tot een plat oppervlak dat als de basis van de raket zal dienen. Bevestig de kegel hierop met plakband.
  4. Bevestig de paperclip: neem de paperclip en vouw deze een beetje open. Dit kan dienen als een steun voor je lucifer. Zorg ervoor dat je de paperclip stevig aan de basis bevestigt, zodat deze niet omvalt.
  5. Plaats de lucifers: plaats een lucifer in de paperclip. Deze zal dienen als de ontsteker voor je raket. Zorg ervoor dat het kopje van de lucifer goed zichtbaar is en dat het stevig in de paperclip zit.

Extra leestip Speeltech: lava maken.

Veiligheidsmaatregelen

  • Buiten werken: voordat je je raket lanceert, zorg ervoor dat je dit buiten doet. Dit voorkomt brandgevaar en andere ongelukken.
  • Houd veiligheidsafstand: zorg ervoor dat jij en anderen een veilige afstand tot de raket houden, vooral als je de lucifer aansteekt.
  • Speel niet met vuur: wees altijd voorzichtig bij het werken met vuur en zorg ervoor dat je een emmer water of een brandblusser in de buurt hebt voor het geval dat.

Lanceren!

Nu is het tijd voor de lancering! Zorg ervoor dat je op een veilige afstand staat en steek de lucifer aan. Als alles goed gaat, zal je mini-raket de lucht in schieten! Het zal een spannende ervaring zijn om te zien hoe je zelfgebouwde raket opstijgt.

Vergeet niet dat het bouwen van je eigen mini-raket niet alleen leuk is, maar ook een geweldige manier om te leren over de basisprincipes van rakettechniek en chemie. Veel plezier en veilige lanceringen!

Terug